Com perdre la por al dentista?

Com perdre la por al dentista

La por al dentista és una cosa molt comú i estès en la nostra societat. Tots ens posem nerviosos a l’hora d’anar al dentista però cal distingir entre ansietat i fòbia. No és el mateix que et trobis inquiet en la clínica dental, a tenir pànic al dentista; un pànic que no et deixa pensar i fa que no vulguis ni apropar-te a la consulta.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, la odontofobia és una cosa molt real que afecta al 15% de la població. I és que hi ha pacients extrems que no dormen o es posen físicament malalts només amb veure la bata blanca i els instruments dentals. Molts d’ells reconeixen obertament aquesta por i no acudeixen a consulta malgrat patir dolors i molèsties greus.

Aquestes persones saben que han d’anar al dentista. Els dolors, el mal alè o l’aspecte de la seva dentadura els recorden que no han de posposar el pas per la consulta però el pànic al que el dentista pugui fer els sembla insuperable.

Consells per superar la por al dentista:

Converteix la visita al dentista en un hàbit. Solem sentir-nos segurs en les situacions més rutinàries de la nostra vida, per la qual cosa si incloem les revisions al dentista dins d’elles ens resultarà molt més fàcil afrontar-les.

No retardis l’inevitable. Una de les assignatures pendents és que, amb massa freqüència, anem al dentista quan ja sentim dolor.

Les visites rutinàries de control evitaran els tractaments amb pitjor pronòstic i major cost.

Troba un dentista que et generi confiança. Busca un bon professional que es comuniqui amb un llenguatge senzill, i et faci sentir en un entorn de confiança. Parla-li obertament de la teva por perquè pugui ajudar-te.

Qualsevol dubte, per molt ximple que et pugui semblar a tu, pregunta-la-hi! Millor rebre la informació de primera mà per un professional, a llegir experiències, o poca o mala informació en el senyor Google.

Utilitza alguns mètodes per relaxar-te. Evita qualsevol producte excitant i fica’t al llit d’hora el dia abans d’anar a la consulta. Arriba abans de la cita concertada per no afegir més estrès a la situació i, una vegada en la sala d’espera, respira profundament, enfoca el teu pensament cap a coses agradables, escolta música, etcètera.

Encara que aquests consells per superar la por al dentista poden ser molt útils per a molts, el primordial és que valorem els beneficis d’anar al dentista enfront dels problemes i costos de no fer-ho per angoixa.

Pensa que la tecnologia ha millorat molt: això inclou que la majoria de les pràctiques ja no causen dolor.