L’ortodòncia

ortodòncia

L’ortodòncia és una especialitat dins de l’odontologia que s’encarrega de diagnosticar, prevenir i tractar les irregularitats dentals i facials. Unes dents torçades o apinyades són difícils de netejar i mantenir.

Això pot ocasionar un desgast de les dents, l’empitjorament d’una malaltia gingival o la pèrdua de les dents. Altres problemes ortodòntics poden contribuir al desgast anòmal de les superfícies dentinàries, una funció masticatòria ineficaç , una tensió excessiva en el teixit gingival i l’ós de suport de les dents, així com una mala alineació de les articulacions temporomandibulars.

Això pot provocar cefalees cròniques i dolor facial o cervical. El tractament per part d’un ortodontista pot ser menys costós que el posterior addicional requerit per tractar problemes dentals derivats de no haver estat  corregits prèviament. Per la majoria de les persones, un somriure bonic és el benefici més evident de l’ortodòncia.

A quina edat és recomanable?

El tractament ortodòntic pot donar bons resultats a qualsevol edat i els adults més que ningú coneixen el valor d’un bonic somriure. Un de cada cinc pacients que reben tractament ortodòntic és major de 21 anys. La cirurgia ortognàtica o maxil·lar es requereix més en el pacient adult, donat que els maxil·lars ja no es troben en època de creixement.

Es recomana que qualsevol nen, en fer els 7 anys d’edat, sigui revisat per tal de determinar si caldrà realitzar qualsevol tractament ortodòntic, i si fos el cas, quan seria el millor moment per a realitzar-lo.

En aquesta edat, les primeres molars i incisives permanents ja han sortit i ja és possible avaluar estats com mossegades creuades, apinyament de dents i altres problemes. Quan s’inicia el tractament a una edat prematura, l’ortodontista pot controlar el creixement dels maxil·lars i guiar les dents permanents a la posició correcta .